Ruotsiin opiskelemaan
SISÄLTÖ
1. Kielitaito
2. Hakukelpoisuus
3. Hakuprosessi
4. Pisteytys
KIELITAITO
Ruotsissa on paljon kursseja ja tutkintoja myös englanniksi. Uppsalassa suurin osa kandidaattitason opinnoista on kuitenkin ruotsiksi. Hakiessasi ruotsinkieliselle kurssille/tutkintoon sinulla täytyy olla suoritettuna lukion pakollinen ruotsin oppimäärää (5 kurssia) hyväksytysti. Tämä riittää tarvittavan ruotsin kielen osaamisen todistamiseksi useimmissa ohjelmissa.
HAKUKELPOISUUS (BEHÖRIGHET)
1. Grundläggande behörighet
2. Särskild behörighet
1. Grundläggande behörighet koostuu lukion ylioppilastodistuksesta ja päättötodistuksesta sekä matematiikan, englannin ja ruotsin pakollisista lukio-opinnoista. Nämä tulee siis olla suoritettuna, jotta sinulla on kelpoisuus hakea yliopistoihin Ruotsissa.
Englanninkielen taidon vaatimukset täyttää kun on opiskellut hyväksytysti 8 kurssia englantia A-kielenä ja/tai kirjoittamalla pitkän englannin hyväksytyllä arvosanalla ylioppilaskirjoituksissa.
2. Moneen tutkintoon vaaditaan grundläggande behörighet lisäksi särskild behörighet, joka koostuu muista tutkintoon liittyvistä lukiokursseista, jotka tulee olla suoritettuna ohjelmaan hakiessa.
Esimerkiksi lääkikseen hakiessa tulee olla suoritettuna Fysik B, Kemi B, Biologi B ja Matematik D, kuten alla olevassa kuvassa näkyy. Nämä vastaavat Suomessa fysiikan, kemian ja biologian pakollisia sekä syventäviä kursseja että matematiikan pitkän oppimäärän kursseja.
Myös matematiikan vaatimukset on siis hyvä pitää mielessä. Suomalainen täyttää pääsääntöisesti Ruotsin Matematik C:n laajuuden lukemalla Suomessa lyhyen matematiikan kurssit ja D:n laajuuden lukemalla pitkän matematiikan.
Lakiopintoihin vaadittavat Samhällskunskap 1b sekä Histori 1b täyttyvät suorittamalla lukion pakolliset yhteiskuntaopin ja historian kurssit hyväksytysti.
Tutkinto- ja kurssikohtaiset erityisvaatimukset löydät antagning.se sivustolta kohdasta “Sök utbildningar” ja painamalla kurssin kohdalta “Mer information”.
HAKUPROSESSI
1. Mene sivulle antagning.se. Tämä vastaa Suomessa käytössä olevaa opintopolku.fi sivustoa.
2. Klikkaa oikeasta yläkulmasta ”Logga in”.
3. Klikkaa ”Skapa konto”.
4. Koska olet suomalainen, eikä sinulla ole ruotsalaista henkilötunnusta, valitse vaihtoehto ”NEJ, jag har inte svenskt personnummer”. Tällöin saat luotua tunnukset käyttämällä sähköpostiosoitetta käyttäjätunnuksena.
5. Täytä lomake (tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia) ja paina “Skapa konto”.
6. Nyt voit hakea eri kursseja ja tutkintoja “Utbildningar” linkin alta. Samalta sivulta voit myös lukea, mitä mihinkin kurssiin/ohjelmaan vaaditaan painamalla “Mer information”. “Du behöver också” = Särskild behörighet. Painamalla “Välj” painiketta siirtyy koulutus oikeaan reunaan “Valda utbildningar” listalle.
7. Klikkaamalla linkkiä “Till anmälan” joka lukee valitsemiesi kurssien/ohjelmien alapuolella näet valintasi ja pystyt myös vaihtamaan niiden järjestystä. Mieti, mihin haluat ensisijaisesti hakea sillä järjestys on tärkeä. Jos pääset ensisijaiseen hakuvaihtoehtoosi sisälle, evätään sinulta pääsy muihin hakemiisi ohjelmiin/kursseille. Systeemi toimii tältä osin siis samalla tavalla kuin Suomessa toisen asteen koulutukseen hakiessa.
8. Lähetä sähköinen lomake ja tarkista että saat vahvistuksen sähköpostiisi.
9. Mina sidor -osiosta löydät Meriter kohdan. Tänne ladataan kuvat/skannaukset seuraavista:
-
Passi tai virallinen henkilökortti
-
Ylioppilastodistus
-
Lukion päättötodistus
Kuva henkilöllisyystodistuksesta todistaa sinun olevan EU kansalainen ja täten sinun ei tarvitse maksaa lukukausimaksuja.
Mikäli haet abikeväällä/-syksyllä etkä ole vielä saanut lukiotodistuksia, voit lähettää ne myöhemminkin. Muista vain tarkistaa milloin on viimeinen päivä (sista kompletteringsdag)!
10. Ensimmäisen haun tulokset (Urval 1) saapuvat yleensä heinäkuun puolessa välissä. Jos olet saanut paikan yliopistosta lukee hakukohteesi alla ANTAGEN. Tällöin voit valita haluatko ottaa paikkaa vastaan vai et. Jos et vielä saanut paikkaa lukee hakukohteesi kohdalla todennäköisesti RESERV. Ensimmäisen kierroksen jälkeen voit päättää haluatko olla mukana vielä toisen kierroksen valinnoissa valitsemalla “JA” tai “NEJ”.
11. Ensimmäisen valintakierroksen jälkeen seuraa vielä toinen kierros (Urval 2), jolloin ensimmäisellä kierroksella vastaanottamattomat paikat jaetaan jonossa oleville opiskelijoille. Toisen kierroksen tulokset julkaistaan usein elokuun ensimmäisinä päivinä.
Tarkemmat päivämäärät hakuun ja tulosten julkaisuihin liittyen löydät kohdasta Viktiga datum.
PISTEYTYS (MERITVÄRDE)
Ruotsissa korkeakouluhaku tapahtuu pääosin todistuksella tai högskoleprovetilla. Suurin osa suomalaisista hakee Ruotsiin kouluihin todistuksella ja kuuluvat täten hakuryhmään BI (sökande med gymnasiebetyg utan komplettering).
Jos lukiosta valmistuttuasi käyt kuitenkin vielä suorittamassa ylimääräisiä/täydentäviä lukio-opintoja saavuttaaksesi hakukelpoisuuden, päädyt hakuryhmään BII (sökande med gymnasiebetyg med komplettering). Tässä hakuryhmässä kilpailu yliopistopaikoista on hieman kovempaa, jonka vuoksi sisäänpääsyrajat voivat olla korkeammat.
Aiempien vuosien sisäänpääsyrajoja voit tarkastella osoitteesta statistik.uhr.se
Ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden (4 kpl) arvosanat muutetaan numeroiksi taulukon mukaisesti ja niistä lasketaan keskiarvo. Ylimääräisinä kirjoitetut aineet voidaan lukea mukaan jos ne nostavat keskiarvoa. Tällä hetkellä jälkeenpäin korotettuja arvosanoja ei valitettavasti hyväksytä.
Lisäksi lasketaan lukion päättötodistuksen keskiarvo kaikista aineista.
Esimerkki meritvärden laskemisesta:
Pakollisena kirjoitetut aineet
Biologia M → 8
Englanti C → 7
Äidinkieli M → 8
Ruotsi L → 10
Päättötodistuksen keskiarvo: 8.41
Luvut lasketaan yhteen ja jaetaan niiden lukumäärällä jolloin saadaan keskiarvo:
(8+7+8+10+8.41) / 5 = 8.282
Taulukosta saadaan vertailuluvuksi 15,42
Vertailulukuun lisätään meritpoäng alla olevan taulukon mukaisesti:
Lopullinen meritvärdesi on siis 15,42 + 1,50 = 16,92
Esimerkki antagning.se sivuilta kuinka Meritvärde lasketaan:
https://www.antagning.se/globalassets/faktablad-syv/elina-lakarprogrammet.pdf
Jos harkitset siis jo ennen ylioppilaskirjoituksia hakevasi Ruotsiin opiskelemaan, valitse huolella pakollisena kirjoitettavat aineet. Pakolliset aineet lasketaan nimittäin Ruotsin haussa aina mukaan. Kirjoitettavalla aineella ei kuitenkaan ole niin suurta merkitystä, sillä pelkästään arvosana ratkaisee.
Ruotsin yliopisto- ja korkeakoululautakunta UHR uudisti vuoden 2017 vaihteessa pisteytysjärjestelmänsä. Tämän järjestelmän avulla ulkomaisia arvosanoja verrataan ruotsalaisiin arvosanoihin. Muutoksen taustalla on Ruotsin lukioissa tehty arvosanauudistus. Muutoksen seurauksena suomalaisten lukioarvosanojen vertailuarvo ruotsalaisiin nähden laski. Tarkoituksena on oikeudenmukaistaa järjestelmää, sillä viime vuosina esimerkiksi suomalaiset arvosanat ovat olleet erityisen suotuisia ruotsalaisiin nähden.
Hyödyllisiä linkkejä
Att söka med utländskt betyg
https://www.antagning.se/globalassets/faktablad-syv/for-dig-som-vill-soka-utl.pdf
Competing for places with foreign qualifications
Kaikki kuvat sivulta antagning.se
Haku- ja pisteytysohjeet laadittu vuoden 2017-2018 lukuvuoden ohjeiden mukaisesti. Huomaa että muutoksia saattaa esiintyä. Jos tiedot ovat vanhentuneet tai jos linkit eivät toimi, laita meille viestiä.